lørdag den 11. januar 2014

Fodboldforbundets smøleri giver kaos i den brasilianske Serie A

Der er udbrudt kaos i den brasilianske Serie A efter at Portuguesa-supporteren Daniel Neves fredag eftermiddag fik domstolens ord for at fodboldforbundet CBF ikke havde ret til at fratrække hans klub fire points for brugen af en ulovlig spiller i den sidste spillerunde. 

Det er rigtig gode nyheder for Portuguesa, som med kendelsen sandsynligvis undgår en nedrykning til Serie B. Til gengæld er det katastrofalt for Fluminense, som med resultatet får sparket ud af Brasiliens bedste fodboldrække.

Det var faktisk 'O Tricolor', som sammen med Nautico, Ponte Preta og Vasco stod med billetterne til Serie B efter sæsonens 38 kampe. Men så kom den brasilianske sportsdomstol STJD på banen med et par sager om ulovlige spillere, og det vendte op og ned på stillingen.

Portuguesa indskiftede søndag den 8. december spilleren Héverton i kampen mod Grêmio, og det viste sig at være dyrt. CBF havde nemlig tildelt Portuguesa-spilleren dobbelt op på en karantæne efter en udvisning mod Bahia, og da spilleren kun havde afsonet den ene ud af to karantænedage, var brugen af Héverton altså ulovlig.

Problemet er imidlertid, at CBF først offentliggjorde karantænelisten på sin hjemmeside efter at kampen mod Grêmio var spillet. Portuguesa handlede derfor i god tro, da man sendte sin reserve på banen. CBF havde tilsyneladende orienteret Portuguesa over en mail, men det skete med særdeles kort varsel i forhold til matchen mod Grêmio

Portuguesa havde inden den sidste spillerunde reddet sig endnu en sæson i Serie A, så klubben havde absolut ingen fordel i at bruge Héverton. Det havde set i bakspejlet været bedre at spille med 10 mand. Nå, men São Paulo-klubben fik tildelt en basisstraf på 3 minuspoints samt fratrukket det ene point, som remisen med Grêmio udløste. Det betød, at Portuguesa rutschede ned under nedrykningsstregen, mens Fluminense susede den anden vej.

CBF har nu 10 dage til at anke afgørelsen. Såfremt Portuguesa og Daniel Neves fortsat får retten på sin side i den næste instans, forventes det, at Fluminense sender sine advokater på arbejde for at få omstødt kendelsen. Rio-klubben har historisk set altid haft gode venner i fodboldforbundet med det værste eksempel i 1999, hvor Fluminense blev tvangsoprykket fra Serie C til Serie A.

Men tilbage til nutiden og Portuguesa-gate, hvor det lige skal med, at Flamengo har en næsten identisk sag kørende mod CBF. Rio-klubben brugte i den sidste spillerunde ulovligt André Santos, som efter en udvisning i pokalfinalen fik trukket en karantænedag over i Serie A. 

Flamengo havde imidlertid forventet at karantænedagen skulle afvikles i næste års pokalturneringen, så de handlede i god tro, da de udtog den tidligere landsholdsspiller til kampen mod mestrene fra Cruzeiro. I denne sag var CBFs manglende opdatering af karantænelisten også et issue, og 'O Rubro-Negro' har ligeledes domstolens ord for at straffen på de fire minuspoint var ulovlig. 

Den brasilianske Serie A kører normalt over 38 spillerunder, men dette års turnering bliver skæmmet af nogle ekstra runder, som foregår i retssalene. Der er heldigvis tre måneder til at vi tager hul på kampene i Brasiliens bedste fodboldrække. I mellemtiden må vi så spændt vente på resultaterne af disse juridiske tovtrækkerier, som til sidst afgør om Fluminense eller Portugal får den sidste plads i Serie A.

Héverton og Portuguesa kan måske alligevel se frem til kampe i Serie A   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar