tirsdag den 21. maj 2013

Hvem bliver brasilianske mestre 2013? Se kandidatlisten her:

På lørdag ruller det for alvor med fodbolden i Brasilien. Fire måneders regionale mesterskaber med en masse ligegyldige kampe er nu færdig, og det er nu tid til at tage hul på den landsdækkende Serie A. Turneringen er en af de hårdeste og måske vanskeligste at spå om. Som stor fan af brasiliansk fodbold og tæt følger af ligaen siden 2003 vil jeg alligevel gøre forsøget. Glaskuglen står klar på bordet, og den siger bare Wauw (ikke Waoo..). Det bliver en fantastisk sæson!

Hårdere end Premier League?
"O Brasileirão" er en af Verdens hårdeste turneringer, idet hver af de 20 hold skal spille 38 kampe på godt seks måneder. I Premier League har man det samme format, men der er hele tre måneder ekstra til at finde en engelsk mester. Det fortæller lidt om den belastning, som spillerne i den brasilianske liga er udsat for. En anden udfordring er den manglende harmonisering i forhold til FIFA’s kampkalender. Det betyder, at klubber med landsholdsspillere kommer til at mangle sine esser, når landstræner Luís Felipe Scolari kalder til samling. At den manglende koordinering er dyr, kan Santos skrive under på. ”O Peixe” (Fisken) måtte i 2012 se bort fra sin absolutte stjerne Neymar i ca. 15-20% af kampene pga. OL og venskabskampe mod lande som Kina og Irak. Det kunne ses på placeringen. Med disse dårlige undskyldninger in mente er det tid til at se på holdene, startende fra toppen til bunden.

Corinthians topper favoritfeltet!
Verdensmestrene fra Corinthians må være favoritter til årets titel. Træner Tite har en kanon trup med profiler som Paolo Guerrero, Paulinho og Alexandre Pato. "O Timão" (Det Store Hold) er netop slået ud af Copa Libertadores, og det betyder, at klubben kan lægge al energien i Serie A. Corinthians har netop vundet delstatsmesterskabet dækkende São Paulo, hvor man nedlagde de tredobbelte mestre fra Santos. "O Timão" spiller langt fra sambafodbold, men holdet har en fantastisk evne til at vinde de lige kampe. Jeg tror på Corinthians, som sidst vandt titlen i 2011.

Attraktive Atlético Mineiro med Ronaldinho i spil
Atlético-MG er også storbejler til titlen. Ronaldinho er blomstret op hos "O Galo" (Hanen) efter et pinligt ophold i Flamengo, og R10 har fundet et fantastisk samarbejde med Bernard-ekspressen på venstre kant. Den lange Jô har også fundet formen i front, og med arbejdsomme Diego Tardelli på højrekanten har Atlético en kvartet, som bomber mål ind på samlebånd. "Galo" har netop vundet det regionale mesterskab i Minas Gerais, og i Copa Libertadores imponerer Ronaldinho & Co. også med en masse sejre og en attraktiv omgang fodbold. Achilleshælen bliver netop fokussen på Copa Libertadores og en trup, som ikke helt holder samme bredde som Corinthians.

Hitter Fluminense mesterskabsformen?
De forsvarende brasilianske mestre fra Fluminense kommer til at slutte i Top 5. Fred skal nok score en del kasser for Fluzão, men han kommer til at savne oplæggeren Deco, som står over for en karantæne for doping. Hurtigløberen Wellington Nem skal også lige hitte formen, og det samme gælder playmakeren Thiago Neves. Træner Abel Braga bruger samme recept som Tite i Corinthians med en masse et-målssejre. Truppen er ikke lige så stærk som ”Timão”, og desuden kommer kampene i Copa Libertadores også til at trække søm ud af skroget på Fluminense-skibet.

To gode bud fra Gaúcho-land
De sidste to titelkandidater finder jeg i byen Porto Alegre. Grêmio har investeret kraftigt i sin spillerstab, som består af navne som chilenske Vargas, argentinske Barcos og evigt unge Zé Roberto, som de fleste nok husker fra Bayern München. "O Tricolor" bommede i Copa Libertadores, hvor det blev til et exit i 1/8-finalen til Santa Fe. Træner Vanderlei Luxemburgo kan derfor snart være fortid, og det må give noget uro på bagsmækken. Ærkerivalerne fra Internacional er også en stærk trup med folk som Leandro Damião, D'Alessandro og Diego Forlan. Den tidligere landstræner Carlos Dunga har styret ”O Colorado” (De Røde) fra årsskiftet med hård hånd, og det gav afkast i form af det regionale mesterskab i delstaten Rio Grande do Sul.

Subtoppen med Santos, São Paulo, Botafogo, Cruzeiro og Coritiba
Santos bliver noget af en ”dark horse” i år, og igen er Neymars fremtid det springende punkt. Bliver han i kystbyen eller kalder den spanske liga? Santos vil i hvert fald gerne sælge for at få lidt kugler i kasser inden kontrakten udløber i midten af 2014. Med Neymar spillede ”O Peixe” i 2012 som et mesterhold, og uden landsholdsspilleren var det som at se en nedrykker. Argentinske Montillo er hentet i Cruzeiro, men han kan ikke løfte opgaven alene. Det kan blive både fugl og fisk i år med Santos.

São Paulo har under træner Ney Franco allerede bommet to gange i år. Først i Copa Libertadores og senest i den regionale turnering. Forwarden Luís Fabiano virker demotiveret efter en kontrakt med klub i Qatar gik i vasken, og playmakeren PH Ganso har heller ikke levet op til forventningerne efter skiftet fra Santos. Jádson har til gengæld været outstanding, og han er fortjent med i landsholdstruppen til Confederations Cup. São Paulo kommer til at ligge i den bedre halvleg, hvis man begynder at arbejde som en enhed.

Botafogo kommer til Serie A med stor succes i bagagen. Rutinerede Clarence Seedorf er om nogen chefen på dette hold, som gjorde rent bord i kampen om Rio-mesterskabet . Hollænderen både scorer og lægger op til mål, og så er han dygtig til at piske seriøsitet ind hos de zebrastribede. Der er et par stjernefrø i angriberne Bruno Mendes og Vitinho, og så har Fogão en glimrende ankermand i landsholdskeeperen Jefferson. Træner Oswaldo de Oliveira kommer med et attraktivt hold, men bredden kommer sikkert til at volde problemer.

Cruzeiro har fået sammensat en god trup uden de helt store stjerner. Anfører og ankermanden Fábio er i hvert fald fuld af fortrøstning, når han fortæller at gruppen af spillere er den stærkeste i hans tid hos "A Raposa" (Ræven). Fábio har spillet i klubben siden 2005, så han må vide besked.

Coritiba bliver nok også et hold i subtoppen. Alex er tilbage efter sit fantastiske eventyr i tyrkiske Fenebahçe, hvor han nærmest fik gudestatus. Den tidligere landsholdsspiller har allerede fået flot fodfæste i sin gamle klub og han betyder vel det samme for Coritiba, som Seedorff gør for Botafogo.

Flamengo som del af et smalt midterfelt
Flamengo burde høre med i toppen af brasiliansk fodbold, men riget fattes penge. De rød-sorte har ansat den gamle verdensmester Jorginho som træner, og han lavede små mirakler i Figueirense for et par år tilbage. Selv en mesterkok kan ikke lave omelet uden æg, men jeg tror alligevel, at Flamengo undgår den tunge ende af tabellen. Fodboldtemplet Maracanã er snart klar, og hjemmebanen kan måske løfte holdet.

Ponte Preta (Den Sorte Bro) gjorde det fint i grundspillet om Sao Paulo-mesterskaber, så de skal nok også holde næsen over vandet i år. Vitória har netop vundet Bahia-mesterskabet, mens Goiás tog titlen i staten Goiânia. En titel lige op til Serie A-start plejer også at være et godt signal.

Stoleleg med bl.a. Vasco involveret
Storklubben Vasco da Gama får en svær sæson. Præsident Roberto Dinamite har af økonomiske årsager holdt brandudsalg, og det betyder, at landsholdspilleren Dedé, legenden Juninho Pernambucano og målræven Alecsandro m.fl. er væk. Men ikke nok med det. I den tilbageværende trup er Carlos Alberto lige blevet knaldet i en dopingkontrol, mens en anden offensiv nøglespiller Bernardo var ved at komme af dage, fordi han gramsede på en gangster-kvinde i Rios natteliv. Vasco mangler også i den grad en keeper og har i mellemtiden sat ”volleyballspilleren” Alessandro til at passe handskerne.

Jeg har heller ikke den store fidus til Bahia. Klubben fra Salvador har fået sin hjemmebane Fonte Nova tilbage, men åbningskampen på den renoverede VM-arena endte med den rene nedsmeltning. 7-3 til ærkerivalerne fra Vitória gør mere end ondt. Atlético-PR kommer til at mangle sit "fort" Arena de Baixada", som er under renovering mhp. VM-turnering 2014, og det kommer til at koste points. Náutico plejer at være stærke på hjemmebane. Skal klubben fra Recife overleve, skal der hentes masser af sejre på den spritnye Arena Pernambuco. Portuguesa og oprykkerne fra Criciúma får i min optik også en svær sæson, hvor der skal kigges mere ned end op.

Brasserbold på streamen
Med VM i Brasilien lige om hjørnet kunne jeg have ønsket mig, at der kom større dansk fokus på turneringen i det fodboldgale land. TV2 SPORT dækkede noget af "O Brasileirão" i 2012, men faldt desværre fra i svinget, da vi nærmede os oktober måned. Seertallene var simpelthen for lave, og i stedet valgte kanalen at gå fransk , hvor der var kampe på mere menneskelige tidspunkter fredag-søndag. Men heldigvis er der stadigvæk nogle spiludbydere, som tilbyder "stream" af kampe. Det er altså ikke helt umuligt at følge med i, hvordan det går med Neymar, Ronaldinho, Luís Fabiano og de andre stjerner i en aldeles attraktiv turnering.

Herfra er der bare ønskes god fornøjelse med en flot omgang futebol do Brasil.

Mit bud på slutstillingen i Brasilien:
  1. Corinthians
  2. Atlético Mineiro
  3. Fluminense
  4. Internacional
  5. Grêmio
  6. Santos
  7. São Paulo
  8. Botafogo
  9. Cruzeiro
  10. Coritiba
  11. Flamengo
  12. Vitória
  13. Ponte Preta
  14. Goiás
  15. Vasco da Gama
  16. Náutico
  17. Atlético Paranaense
  18. Bahia
  19. Criciúma
  20. Portuguesa
Se Fluminenses vej mod titlen i 2012
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar