onsdag den 26. juni 2013

Brasilien mod Uruguay - en sprængfarlig cocktail

Denne onsdag kl. 21.00 dansk tid buldrer det løs med den første semifinale i Confederations Cup, og det bliver i form af et rigtigt sydamerikansk derby mellem Brasilien og Uruguay.

Det er to af de rigtigt store fodboldnationer, som mødes på Mineirão i Belo Horizonte. Brasilien har vundet VM fem gange (1958+62+70+94+2002), mens Uruguay er noteret for to verdensmesterskaber (1930+50).

De brasilianske værter møder op til semifinalen med en masse selvtillid i bagagen. Det indledende gruppespil blev vundet fra spids med tre sejre og en målscore på 9-2. Neymar har funklet med tre scoringer, og i den sidste kamp mod Italien kom Fred også i gang med to kasser.

Uruguay kom fra land med et 2-1 nederlag til de spanske Europa- og verdensmestre, mens de to næste kampe endte med sejre på 2-1 og 8-0 over hhv. Nigeria og Tahiti. Det gav 2. pladsen i puljen, og dermed en svær opgave imod værtsnationen.

Brasilien må være favoritter til at tage finalepladsen, men Uruguay har tidligere været hårde ved et brasiliansk hjemmehold. Vi skal tilbage til 1950, hvor "La Celeste" sensationelt hjemførte VM-titlen ved at besejre Brasilien med 2-1 på Maracanã.

Dette ulyksalige nederlag til Uruguay fik den lidt sjove konsekvens, at brasserne sagde farvel til den hidtidige hvide spiluniform. Man søgte over mod nogle mere nationale farver, og løsningen kom i form af den nu så velkendte gule trøje med grønne kanter, de blå bukser samt de hvide strømper.

Det bliver da også et Brasilien i gult, som stiller til kamp med formationen fra de to første opgør i Confederations Cup. Jernlungen Paulinho er klar igen efter sin ankelskade, og han skubber Hernanes ud på bænken.

Brasilien (4-3-3):
12. Júlio César;
2. Daniel Alves, 3. Thiago Silva, 4. David Luíz, 6. Marcelo;
17. Luíz Gustavo, 18. Paulinho, 11. Oscar;
19. Hulk, 9. Fred, 10. Neymar

Uruguay forventes i den samme opstilling, som besejrede Nigeria med 2-1 i den anden spillerunde. Det betyder en giftig fronttrio bestående af Cavani, Suárez og Forlán.

Uruguay (3-4-3):
1. Muslera;
3. Godin, 2. Lugano, 22. Cáreces;
16. Maxi Pereira, 17. Arévalo Rios, 20. Álvaro González, 7. Cristian Rodrigues;
10. Forlán, 9. Suárez og 21. Cavani

For Brasilien bliver det vigtigt at holde den rette balance på holdet. Både Alves og Marcelo vil jo gerne frem over stepperne, og det efterlader trioen Forlán, Suárez og Cavani i en potentiel sprængfarlig omstilling mod Thiago Silva, David Luíz og Luíz Gustavo. Løsningen bliver sandsynligvis at Paulinho får en endnu mere defensiv rolle end tidligere. 

Offensivt skal brasserne køre sit sædvanlige tempospil, komme over kanterne og så bruge forwarden Fred til at dirke gæsternes forsvarsmur op. Anfører Lugano har set sine bedste dage, og hvis Neymar og Oscar kan komme med fuld fart mod den 32-årige anfører via Fred som spilstation, så får Muslera nogle travle timer i buret.

Kampens dommer Enrique Osses får også en vigtig rolle på Mineirão med at holde gemytterne i ro. Brasilien er det hold, som har begået flest frispark under hele turneringen med 67 af slagsen, mens Uruguay er toer på listen med 52. Til gengæld topper uruguayanerne bisselisten med syv advarsler og en udvisning. 

Jo, der er langt op til en sprængfarlig cocktail denne onsdag aften i selskab med TV2, men det er jo også det som gør sydamerikansk fodbold så fascinerende.

Uruguay og Brasilien mødtes sidste gang i 2009

Ingen kommentarer:

Send en kommentar