tirsdag den 17. december 2013

Sportsdomstolen redder Fluminense igen-igen

Fluminense fik smidt en livline ud, da Portuguesa i den sidste runde af Serie A indskiftede Héverton med et kvarter igen i kampen mod Grêmio. Midtbanespilleren viste sig nemlig at spille ulovligt, da han manglede at afsone en enkelt karantænedag ud af to, som han fik tildelt efter en udvisning i den tredjesidste spillerunde mod Bahia.

Sportsdomstolen STJD afsagde sin dom mandag, og det blev dyrt for Portuguesa og godt for de forsvarende mestre fra Fluminense. São Paulo-klubben fik en standardstraf på 3 minuspoints ligesom Portuguesa mistede det ene point, som de hentede mod Grêmio. Med fradraget af 4 points rykker Portuguesa ned på 17. pladsen i tabellen, og de overtager dermed den sidste nedrykningsplads fra Fluminense.

Portuguesa anfører, at de handlede i god tro, da de sendte Héwerton på banen. En udvisning udløser altid en enkelt karantænedag, og der skal gives besked, såfremt der er dobbelt op på straffen. Det var der denne gang, men det store spørgsmål er om Portuguesa var blevet underrettet. Klubben siger nej, men det var sportsdomstolen ikke enig i.

Fluminense har historisk set altid vare dygtige til at undgå nedrykning på skrivebordsafgørelser. I 1996 rykkede 'O Tricolor' ud af Serie A, men klubben fik alligevel lov til at spille med i eliten året efter pga. protester. Her gik det imidlertid også galt for Fluminense, som denne gang måtte tage turen ned, og det stoppede ikke med det. Den stolte Rio-klub måtte helt ned og vende i Serie C.

Her lykkedes det for den senere brasilianske landsholdstræner Carlos Alberto Parreira at få vendt skuden. Fluminense vandt den tredjebedste række i 1999, og med lidt hokus-pokus var klubben tilbage i Serie A året efter. Det var en voldsom udvidelse af ligaen, som dannede grundlag for dette, og Fluminense fik tildelt en billet, ikke pga. sportslige resultater, men pga. klubbens flotte historie.

Det er denne blakkede fortid, som gør at mange brasilianere kun har ringagt til overs for at Fluminense nu klarer frisag på en teknisk fejl. Konspirationsteorierne kører på fulde omdrejninger, og spørgsmålet er om en klub som Fluminense selv ville været dømt, hvis de havde været i Portuguesas sko. Det kan jo ikke blive andet end gisninger.

Det var nu ikke kun Portuguesa, som mistede fire points ved sportsdomstolen denne mandag. Flamengo var i en identisk situation med ulovlig brug af André Santos i den sidste spillerunde. Med straffen rutschede de rød-sorte fra en 11. plads og ned til 16. pladsen, men det får ikke andet end kosmetisk betydning. De fire nedrykkere hedder Náutico, Ponte Preta, Vasco da Gama og Portuguesa, og de erstattes af Palmeiras, Chapecoense, Sport Recife og Figueirense. 

Fluminense-tilhængerne kan glæde sig over endnu en sæson i eliten (Foto: O Globo)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar