mandag den 9. december 2013

Fodboldvolden ødelagde sæsonafslutningen i Brasilien

Atlético-PR og Vasco da Gama sluttede fodboldåret af med en skandalekamp af dimensioner, da de to mandskaber mødtes på Arena Joinville. Der var masser at spille for for de to klubber. Atlético skulle bruge en sejr for at sikre sig en plads i næste års Copa Libertadores, og Vasco skulle bruge de tre points for at undgå nedrykning til Serie B.

Det endte med triumf for hjemmeholdet med en 5-1 sejr over Vasco, men fodbolden blev nærmest ligegyldig efter små 17 minutters spil. Tilhængerne af de to klubber røg i totterne på hinanden i en ualmindelig voldelig forestilling. Det private vagtværn, som skulle skille fangrupperne fra hinanden, var ikke sin opgaven voksen, og det var forstemmende at se hvordan voksne mænd på primitiv facon slog og sparkede på selv værgeløse personer.

Kampen blev suspenderet i en time og ti minutter, mens man fik bragt de sårede til hospitalet og fik genoprettet en god ro og orden inde på arenaen. Militærpolitiet, som havde ansvaret for sikkerheden uden for stadion trådte til med 160 mand, og kampens dommer valgte derefter at genoptage spillet. 

Brasiliansk fodbold har i år været ramt af en række tilfælde af fodboldvold på og uden for stadion. Især i det nordlige Brasilien har varet ramt med flere dødsfald til følge. Kampen i Joinville fik ikke fatale følger, men det var mere held end forstand. 4 personer blev bragt til hospitalet med alvorlige hovedskader og selvom de alle er udskrevet i sag, kunne det let have endt i fire gange kraniebrud.

De sportslige konsekvenser af kampen var at Atlético-PR slutter 3'er i Serie A, og 'O Furação' (Orkanen) kvalificerer sig dermed til Copa Libertadores 2014. Vasco derimod slutter i ren fiasko med nedrykning til Serie B. Klubben rykkede også ud af landets elite tilbage i 2008, men returbilletten kom i hus allerede året efter.

Vasco har store økonomiske problemer, og det har tvunget klubbens ledelse til at sælge kraftigt ud af nøglespillere såsom Dedé, Alecsandro etc., og den tilbagevarende trup har bare ikke været stærk nok. Juninho Pernambucano kom tilbage undervejs efter et mislykket ophold i USA, men frisparkskongen røg i en formkrise for til sidst at slutte året på skadesbriksen.

Men alt i alt har det varet et skuffende år for fodbolden i både Rio de Janeiro og São Paulo. Flamengo er kvalificeret til Copa Libertadores som pokalvindere, og Botafogo følger sikkert trop. Det kan dog ikke opveje, at fodboldbyen mister to repræsentanter i eliten i form af Fluminense og Vasco.

Det ser heller ikke for kønt ud i storbyen São Paulo. Corinthians floppede, São Paulo ligeså, mens Santos lå langt fra de gode placeringer som 7'er. Eneste opmuntring er i Palmeiras, som vinder Serie B og dermed er 'O Verdão' (De Grønne) tilbage i eliten efter et år i landets næstbedste række. 


Se målene fra Atlético-PR - Vasco da Gama


Fodboldvold når den er værst...

Brasiliansk fodbold skal have ryddet ud i typer som ham her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar