søndag den 5. februar 2012

Mirakler i Belo Horizonte

I staten Minas Gerais (MG) er spillet om Campeonato Mineiro også kommet i gang.  Der er 12 hold, der kæmper om dette regionale mesterskab, og som sædvanligt er det Atlético-MG og Cruzeiro, som er favoritter til at vinde titlen. Atlético-MG har vundet turneringen 40 gange, Cruzeiro, der lancerede Ronaldo i sin tid, har hentet trofæet 37 gange, mens América-MG står i skyggen af de 2 store med 15 titler.
América-MG var oppe og vende i den landsdækkende Serie A i 2011, og "O Coelho" (Kaninen) fik leveret en fin indsats selvom de på mange område var på en "Mission Impossible". Jeg var selv forbi klubben i byen Belo Horizonte (Den Smukke Udsigt) i november 2011, og her fik jeg et indtryk af en klub, der arbejdede struktureret og også havde fokus på den lange bane. Det er 2 kvaliteter, som nærmest er et særsyn, når der snakkes brasiliansk klubfodbold. América-MG lå på dette tidspunkt med kurs mod Serie B, men optimismen var alligevel til stede hos de grøn-sorte. Klubben så frem mod sin 100 års fødselsdag den 30. april 2012, genåbningen af et nyrenoveret Estádio Independência med plads til 25.000 tilskuere og en ungdomsafdelingen, hvor flere års målrettet indsats var ved at bære frugt. Omkring deres ungdomsarbejde fik jeg en snak med Américas U/20-træner, Marco Milagres, der var i færd med at forberede sine tropper til de afsluttende kampe om det brasilianske mesterskab. Milagres var selv en super målmand og et ikon i América, og navnet "Milagres" (der betyder "mirakler") passede fint til den nu 45-årige træner. Milagres fortalte, at klubben godt kunne leve med en nedrykning til Serie B. Det ville sandsynligvis betyde en afgang af en masse rutinerede spillere, men det ville så gøre plads til flere af de talenter, der spillede på U/20-mandskabet. Og at der er potentiale på U/20-holdet fik Milagres & Co. bevist i december måned, hvor América-MG lavede et lille mirakel, da man snuppede det brasilianske mesterskab via en 2-1 sejr over Fluminense i finalen (se video nederst). Den 20-årige midtbanespiller China var en af de bærende kræfter på holdet, og han er nu en af dem, der skal træde i karakter på Américas 1. hold, der som forventet rykkede ned i Serie B. China beskrives, som en moderne defensiv midtbanespiller, der kan spille begge veje, og dem er der ikke så mange af i sambalandet, hvor der primært rekrutteres bodybuildere til denne position.
Nå, men nu tilbage i det regionale mesterskab dækkende Minas Gerais. América-MG er kommet fint fra start med 2 sejre i 2 kampe, og det er pt. nok til 1. pladsen i grundspillet. Atlético-MG ligger 2'er med 3 points for 1 kamp, mens favoritterne fra Cruzeiro endnu mangler at komme i kamp.
Netop Atlético-MG og Cruzeiro er under kæmpe pres op til denne sæson. Fangrupperne vil ikke acceptere en gentagelse af 2011, hvor begge klubber underpræsterede i den grad, så det var ved at koste en nedrykning til den landsdækkende Serie B. Cruzeiro var tættest på at tage billetten ned sammen med América-MG, men "A Raposa" (Ræven) reddede sig i den sidste spillerunde ved at besejre netop ærkerivalerne fra Atlético-MG med hele 6-1. Et kontroversielt resultat, der gjorde Atlético-MG's mange fans rasende. De var dukket op på stadion for at se den totale ydmygelse af Cruzeiro, men i stedet blev narrehatten tildelt dem selv med et nederlag i tennisstørrelse. Både Cruzeiro og Atlético-MG er derfor i "bad standings" hos fansene, og på den led er det meget heldigt, at det kæmpestore Mineirão i Belo Horizonte er under renovering mhp. VM i 2014. Hverken Cruzeiro eller Atlético-MG kan med sidste sæson i mente trække 75.000 tilskuere til et "classico" i den nærmeste fremtid. Dertil er fansene simpelhen for sure.
Nå, men der er endnu lidt tid til, at man tager fat på den landsdækkende Serie A, og i mellemtiden må Cruzeiro og Atlético-MG så prøve at få klinket skårene til de frusterede fans i forbindelse med de regionale mesterskabskampe. Skulle favoritterne ikke leve op til forventningerne, står América-MG i hvert fald klar til at levere et mirakel i kampen om årets mineiro-titel. América-MG vandt sidst Campeonato Mineiro i 2001, hvor man slog Atlético-MG med 5-4 over de 2 finalekampe. Fra min stol kunne det være sjovt med en gentagelse.
  
América vandt U20-finalen 2011
    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar