tirsdag den 17. februar 2015

Opskriften som giver Copa Libertadores-titler

I dag tager vi for alvor hul på Copa Libertadores, som er den sydamerikanske pendant til Champions League. Vi er nået til gruppefasen, hvor i alt 32 hold fordelt på 8 puljer skal kæmpe om 16 pladser til turneringens knockoutfase.

Den brasilianske mediegigant O Globo kommer med en opskrift med 10 punkter på, hvordan man vinder Sydamerikas fornemste klubturnering. Fokus, hovedet på rette sted, hjælp fra supporterne, men også diplomati er nogle af ingredienserne for at opnå den ultimative succes.

De 10 punkter er hentet ind via samtale med trænere, præsidenter og spillere, som tidligere har vundet turneringen, og dermed har nogle gode erfaringer at øse af.  Enig eller uenig? Rådene er i hvert fald listet op herunder:

1) Spise, drikke og ånde Copa Libertadores

Den fysiske træner Paulo Paixão har vundet Copa Libertadores med Grêmio, Palmeiras og Internacional. Han fortæller, at du bliver nødt til at prioritere turneringen 100 % og hele tiden, hvis klubben skal til tops.
Det nytter ikke noget at bruge krudtet på de regionale mesterskaber eller på forberedelse på den brasilianske Serie A. Det skal ledelsen have forståelse for, og de skal bakke op om trænerteamet ved evt. svigtende resultater i de sideløbende turneringer, fortæller den 63-årige Paulo Paixão, som nu arbejder for Coritiba i Serie A.  

2) Opmærksom på en anden dommerlinje

Dommerne dømmes anderledes i Copa Libertadores end i den hjemlige brasilianske liga, mener Fernando Carvalho, der som præsident for Internacional var med til at vinde turneringen i 2006.
Der er mere fysisk kontakt, og dommerne er mindre tilbøjelige til at dømme frispark. Hvis en spiller bliver liggende i jagten på et frispark, så er modstanderne hurtige til at udnytte dette til egen fordel, husker den 62-årige advokat, som var i spidsen for Internacional i 5 år.

3) Forberedelse på modstanderne

Copa Libertadores er en turnering med deltagelse af hold fra 11 forskellige lande, og mange gange er holdene noget ukendte for brasilianerne. Derfor er grundig forberedelse en grundpille for succes, mener Tite, der som træner førte Corinthians til tops i 2012.
Du skal sætte dig ind i modstandernes spillestil, dets styrker og svagheder, presset fra tilhængerne mv. Mange gange er det de mere ukendte hold, som volder de største problemer, fortæller den 53-årige træner, der nu igen er tilbage i spidsen for Corinthians. 

4) Skabe en fæstning

En stærk hjemmebane er et must i jagten på den sydamerikanske titel, siger venstre backen Fábio Santos, som var med til at vinde Copa Libertadores i 2012 for Corinthians.
Det lader til at de brasilianske fans mere og mere forstår at sætte tryk på modstanderne og dommertrio. Og det gør mange gange hele forskellen, siger den snart 30-årige kaptajn for det nuværende Corinthians-mandskab.

5) Ledere på banen

Stærke personligheder inde på banen er også med i opskriften på at høste succes i en svær turnering. Der er spilleren, som kan fungere som trænerstabens forlængede arm inde på banen og få holdkammeraterne til at holde fokus, men der er også stjernen, som kan levere det matchvindende moment.
Begge typer er uhyre vigtige. Hvis du har disse spillere, så har du et mandskab, som er meget svære at slå, mener Paulo Paixão.

6) Hovedet på rette sted

Provokationer er en almindelig ting i Copa Libertadores, og spillerne må have mentaliteten til ikke at lade sig provokere og dermed risikere dumme udvisninger.
I den hjemlige turnering har du typisk et venskab med modstanderne, fordi man tit spiller mod hianden. Copa Libertadores er mere fjendeland. Der bliver snottet på dig, og som keeper bliver du ofte trådt over hænderne, erindrer Victor, som vandt turneringen i 2013 med Atlético-MG.

7) Effektivitet i luftrummet

Dårlige baner betyder, at spillet bliver noget mere primitivt end poleret, og derfor skal et mandskab med drømme om en Copa Libertadores-titel være dygtige i luftspillet. 
Du skal være forberedt på spillet i luften. Der bliver mange dueller, sammenstød og opfølgning på returbolde. De udenlandske hold plejer at være skrappe til at især at presse vores backs på dette område, husker Fernando Carvalho

8) God logistik

Mange og lange rejser er ofte en del af deltagelsen i Copa Libertadores, og klubben skal være skarp logistisk set til at arrangere turene til udekampene, så spillerne bliver belastet mindst muligt. Kodeordene er direkte fly og ankomst i god tid inden at kampen skal spilles. 
Det er meget vigtigt at komme til udekampene to dage inden kickoff. Dermed får du rystet rejsen ud af benene, du vænner dig lidt til klimaet og ikke mindst kampbanen, hvor slaget skal slås, mener Fábior Santos.

9) Gode relationer til Conmebol

Det kan godt betale sig at have gode relationer til Conmebol, det sydamerikanske fodboldforbund. Med de rigtige kontakter kan man påvirke dommerpåsættelsen og til dels også kampprogrammet. Det sidste skete bl.a. i 2010, hvor Internacional ved at trække i de rette tråde undgik en svær åbningskamp i de bolivianske højder til fordel for en match mod et mandskab med en mere overkommelig hjemmebane.
Det er en klar fordel at være på god fod med Conmebol. Du kan nogle gange påvirker forbundet til ikke at sætte en colombiansk dommer på en kamp mod et hold fra Ecuador etc., lyder erfaringen fra Fernando Carvalho.

10) Undgå fejl 

Det sidste råd er simpelt nok: Undgå fejl. Der er mange detaljer, som skal lykkes, hvis man skal nå til tops i Sydamerikas fornemste klubturnering. Dermed er der også mange muligheder for at lave lige det misgreb, som får Libertadores-toget til at løbe af sporet.
Fejl i Copa Libertadores er fatale. Faktisk endnu mere end ved de mesterskaber, hvor der løbende sættes points ind på kontoen, lyder det fra Corinthians-træneren Tite, som på onsdag åbner sit gruppespil med en hjemmekamp mod ærkerivalerne fra Sao Paulo
I aften går det som sagt løs med kampene i Copa Libertadores. Der er 5 brasilianske hold med: Atlético-MG, Corinthians, Cruzeiro, Internacional og São Paulo. Alle klubber har tidligere prøvet at vinde turneringen, og dette burde give gode forhåbninger om revanche fra et svagt 2014, hvor det sidste brasilianske hold blev slået ud i kvartfinalen.

Atlético-MG med keeperen Victor viser Libertadores-trofæet frem i 2014 (Foto: Brasil247)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar