lørdag den 14. april 2012

Santos FC - 100 år med Futebol de Arte

Den brasilianske fodboldklub Santos Futebol Clube kan lade champagnepropperne springe i dag lørdag den 14. april. Her fylder klubben fra havnebyen nemlig 100 år, og det skal selvfølgelig fejres hos talentfabrikken, der har fostret spillere som Pelé, Robinho og senest Neymar. Disse 3 stjernespillere er alle ambassadører for det, som Santos er blevet kendt under, nemlig ”Futebol de Arte”, altså fodbolden som kunst.

Santos stiftet mens Titanic gik ned
Santos blev stiftet i 1912 af Mário Ferraz, Argemito de Souza og Raymundo Marques, og de havde dårligt fået søsat klubben, førend Titanic forliste på den anden side af jordkloden. Med brasiliansk overtro for øje skulle man tro, at dette var et ilde varsel for det nye projekt, men modsat det synkefri skib har Santos indtil videre overlevet alle storme og isbjerge.

Erobringerne
Selvom Santos hælder til det flotte fodbold (jogo bonito), har det ikke gået ud over resultaterne. ”O Peixe” (Fisken, som klubben kaldes) har været en af de mest vindende klubber i Brasilien med bl.a. 2 VM for klubhold, 3 Copa Libertadores-titler, 8 brasilianske mesterskaber og et hav af andre titler. Santos er derfor blandt toppen af poppen, når FIFA og statistikgruppen IFFHS kårer de bedste klubber på det Latinamerikanske kontinent.

Pelé-æraen
Santos levede i starten en beskeden tilværelse, men der kom for alvor gang i sagerne, da teenageren Pelé trådte ind på scenen tilbage i 1956. Santos blev en magtfaktor i fodboldens verden, og det hele kulminerede i 1962 og 1963, hvor klubben både vandt VM for klubhold og Copa Libertadores 2 år i træk. Pelés succes på landsholdet gjorde også Santos til en flittig gæst her i Europa, hvor man gerne ville vise ”Kongen af Fodbold” og et af verdens bedste klubhold frem.

Tvillingerne Robinho og Diego
Efter de fede år med Pelé blev der lidt mere stille om Santos indtil begyndelsen af ”00”-erne, hvor man med ”tvillingerne” Robinho og Diego på holdet vandt det brasilianske mesterskab i 2002 og 2004.  Der var dog ikke de store penge til at holde på de dygtige spillere. Diego skrev som 19 årig under med FC Porto i 2005, og Robinho tog til Real Madrid året i en alder af 21 år. Dermed var et kommende storhold splittet, og man måtte så vente på det næste kuld af lovende talenter.

Neymar som kransekagefigur
Den næste generation får overskriften ”Neymar”. Superdribleren fik sin debut i 2009 med bare 17 år på bagen, og selv om der ikke var mange kilo på den letbenede angriber, kunne alle se, at der var noget unikt på vej. Det unge mandskab kvalificerede sig til Copa Libertadores via en pokalsejr i 2010, og i 2011 kom den store forløsning, da klubben for tredje gang i historien hjemførte Sydamerikas svar på Champions League. Santos slog Peñarol fra Uruguay med 2-1 over de 2 finalekampe, og Neymar leverede selv et af målene.

Den europæiske udfordring
At træerne ikke vokser ind i himlen fik Santos at mærke ved VM for klubhold i Japan i slutningen af 2011. Neymar & Co. havde store problemer mod Kashiwa Reysol i semifinalen, og i finalen kom man til kort over for Barcelonas ”tiki-taka”. Messi overstrålede Neymar i storsejren på 4-0, og Santos måtte sande, at der er et stykke vej op til den europæiske top. Træneren Muricy Ramalho fik i hvert fald noget at tænke over mhp. at få Santos gearet især taktisk til en evt. ny konfrontation med Barcelona i 2012. Man må ikke være lige så rådvild, når der næste gang skal prøves kræfter med den europæiske elite.

Drømmescenariet for jubilæumsåret
Ud over den megen festivitas skulle jubilæumsåret også gerne resulterer i en masse sølvtøj til det bugnende pokalskab. Santos kan i teorien hente hele 4 titler i 2012. Første turnering er delstatsmesterskaberne i São Paulo, som klubben har vundet i de sidste 2 år. Så følger Copa Libertadores, hvor Santos også er forsvarende mester. Tredje turnering er den landsdækkende brasilianske Serie A, hvor Santos leverede en slatten indsats i 2011, og endelig er der et muligt VM for klubhold i december. Her er forudsætningen dog, at man sikrer sig billetten til VM via en sejr i Copa Libertadores, som jo er Latinamerikas svar på Champions League. Jo, der bliver en masse at se til for klubben med de mange talenter.

Hvem bliver den næste Santos-stjerne?

Og apropos talenter, så er der mange, der spørger, hvem der bliver den næste stjerne fra den brasilianske talentfabrik. Et godt bud er den kun 16 årige Victor Andrade, som passer suverænt på Santos-idealet af en fodboldspiller. Super dribler og målscorer i samme person. Der er mange, der mener, at Victor Andrade minder om Robinho. Du kan selv tjekke stortalentet på youtube.com, hvor der er lagt noget videomateriale ind. Jo, talentskibet i Santos holder den flotte kurs og skal nok være med blandt spidserne i sydamerikansk fodbold i de næste 100 år. Et stort tillykke skal der lyde herfra Østerbro.
 
Her er der lidt godbidder fra Santos' 100 år

Ingen kommentarer:

Send en kommentar