fredag den 22. februar 2013

Kongen Pelé kritiserer kronprinsen Neymar

Den tredobbelte verdensmester Pelé udtrykker i et interview med "O Estado de S. Paulo" bekymring for Neymar, som jo er det store brasilianske håb i jagten på en sjette VM-titel på hjemmebanen i 2014. Den unge landsholdsspiller har igen skabt overskrifter i Brasilien efter en udvisning i en ligakamp mod Ponte Preta, og São Paulo-avisen har i den anledning spurgt det 72-årige Santos-idol om hans syn på Neymar. Pelé kommer i samtalen ind på fem områder, hvor klokkerne bimler alarmerende, når det drejer sig om landsholdsspilleren med trøjenummer 11:

1) Hver gang Neymar står over for nogle hårde tests på landsholdet, bliver han bare en almindelig figur. Hos Santos brillerer angriberen både i den hjemlige liga og på den sydamerikanske scene, men når vi hæver niveauet til landskampe og til modstanderne som England, Tyskland og Frankrig, så kommer Neymar til kort. Vi mangler simpelhen at se Neymar præstere mod de store fodboldnationer. Det 21-årige stortalent trænger også til at få hevet nogle titler hjem med landsholdet. OL-sølvet i London tæller ikke og ved Copa America i 2011 blev det til et kvartfinalenederlag til Paraguay.

2) Neymar mangler international erfaring, og det betyder, at kampene uden for Brasilien giver problemer. Der er stor forskel på at spille i Europa og i Sydamerika, og Neymar får hjemme i klubben Santos ikke de redskaber, der skal hjælpe ham det sidste stykke mod toppen. Den gamle VM-topscorer Ronaldo har også været inde på at tiden med klubfodbolden i Brasilien er med til at forhale stortalentets udvikling. Måske hedder løsningen en tur omkring Barcelona og spansk fodbold. Her er Pelé på linje med Neymar Senior, der tidligere har udtalt sig positivt om catalanerne.

3) Neymars rolle i Santos er også et område, man skal kigge på. Klubtræneren Muricy Ramalho sætter sin anfører til at slå alle frispark, hjørnespark og straffespark, og det er ikke nødvendigt. Der er mange andre specialister på holdet, så hvorfor lægge alle opgaverne på skuldrene af Neymar? Måske er ansvaret for stort set i forhold til angriberens alder.

4) Neymars ry for at "dive" er også med på Pelés liste over områder, som er bekymrende. Der bliver altid lavet et hav af frispark mod angriberen med de fikse driblinger, men Neymar har indtil videre undgået de store skader, sikkert hjulpet godt af sted med en veludviklet faldteknik. Billedet af en spiller, der falder alt for let, lever i bedste velgående internationalt set, og det kan påvirke dommerne, når det for alvor går løs i Brasilien om to år.   

5) Neymar bruger alt for mange kræfter på at være i medierne. Livet som "celebrity" betyder, at hans fokus forsvinder fra fodbolden, og det er der ikke råd til med det store ansvar, der lægges på hans skuldre af hele Brasilien. Den nye kærlighedshistorie med skuespillerinden Bruna Marquezina og den evigt skiftede hårmode er igen med til at trække opmærksomheden i den gale retning.

"O Rei" slutter af med at kritisere Neymars rådgivere, der lader stå for meget til i forhold til Santos-angriberens gøren og laden. Interviewet har selvfølgelig bragt en del debat i Brasilien for det er altid en god historie, når "Kongen" kommer med udtalelser om kronprinsen. Pelé har efterfølgende fortalt, at punkterne er ment mere som en slags rådgivning frem for en decideret kritik af landsholdets hotteste stjerne. 
Det bliver spændende, hvordan Neymar reagerer på interviewet. Jeg mener, at Pelé med sin kritikken egentlig rammer meget godt. Det er ikke noget særsyn at superstjerner beskyldes for at miste fokus. Tænk bare på navne som Cristiano Ronaldo, David Beckham mv. De har måtte lægge ører til akkurat de samme kritikpunkter, som nu rammer Neymar. Som regel er der noget om snakken. Det gælder også i denne sag.

Neymars seneste aktion på fodboldbanen

Neymars seneste aktion uden for fodboldbanen

  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar