fredag den 23. januar 2015

Lucas Silva til Real Madrid - endeligt et positivt klubskifte for brasiliansk fodbold

Efter et par sorte uger, hvor profiler fra den brasilianske Serie A har valgt petrodollars og kinesisk mønt frem for ambitiøst skifte til europæisk fodbold, var der endeligt noget at glæde sig over. Cruzeiros 21-årige midtbanespiller Lucas Silva skifter til selveste Real Madrid på en 6½-årig aftale, som forventes at udløse en transfersum på 14 mio.€.

Lucas Silva er som så mange andre brasilianske spillere på anparter, så de brasilianske mestre indkasserer 30% af de mange penge, der er 3 investorer, som skal dele halvdelen af de 14 mio. €, mens hovedpersonen selv og hans barndomsklub Agremiação Esportivo Ovel i Goiânia scorer hver 10% af kagen. 

Jeg har selv haft fornøjelse af at se Lucas Silva live et utal af gange. Cruzeiros hjemmebane Mineirão ligger små 20 minutters gang fra min bopæl, og bare i 2014 blev det til over 20 kampobservationer af mesterholdets midtbanestrateg. Der er jo masser af muligheder for at se fodbold her i Belo Horizonte, med kampe om det regionale og nationale mesterskab, Copa do Brasil og Copa Libertadores,

Den første indikation af, at der var noget stort på gang på Cruzeiros midtbane var den 1. september 2013, hvor Lucas Silva havde fået chancen fra start mod mit favorithold Vasco da Gama. Den unge spiller slog i den grad til med to fremragende langskudsmål på Mineirão. Cruzeiro vandt kampen med 5-3, og Lucas Silva sikrede sig en plads i idealopstillingen.

Lucas Silva minder mig om Xabi Alonso. Han er en af de bedste pasningsspillere i den brasilianske liga, og det er ligegyldigt om bolden skal slås langt eller kort. Den ligger millimeterpræcist hver gang. Cruzeiros mesterhold er kendetegnet ved hurtigt boldomgang og mange sideskift, og her har Lucas Silvas' blik for spillet og gode teknik været et af omdrejningspunkterne.

Forbilledet hos den snart 22-årige Lucas Silva er den nu pensionerede Juninho Pernambucano, og det kan ses, når midtbanemanden trykker af ude fra, det være sig i det frie spil eller på frispark. Det er et potent spark, som bliver sendt af sted mod mål hver gang.

Lucas Silva er ikke verdens hurtigste spiller, og det kan godt blive en achilleshæl i det spanske. Til gengæld læser han spillet godt, er nærkampsstærk, og han er ikke bange for at hive et kort, hvis det er nødvendigt for at stoppe en modstander. 

Det er en utrolig populær spiller, som Real henter til Madrid. På VM-arenaen her i byen er det altid Lucas Silvas, som henter et af de største jubelbrøl, når spillerne præsenteres. Han kom til klubben som 14 år og betragtes derfor som egen avl. På positivsiden hører også at der indtil videre aldrig har været bøvl med talentet, hverken på eller uden for banen.

Lucas Silva blev i 2012 udlejet til Nacional i forbindelse med de regionale mesterskaber for at få noget spilletid og ved tilbagekomsten gik turen direkte op i 1. holdstruppen, men uden mange chancer under den daværende træner Celso Roth. Det blev bedre i 2013, da mestertræneren Marcelo Oliveira kom til.

Nu hedder fremtiden altså spansk topfodbold for midtbanetalentet, og det er også på tide. I Brasilien med 2 kampe om ugen er der ikke tid til at træne. Det bliver bedre i Real Madrid for der er stadig plads til forbedring, især hurtighedsmæssigt. 

Lucas Silva tager af sted med to brasilianske mesterskaber (2013 og 2014) i bæltet, og med det brasilianske unglandshold vandt han Toulon Tournament i 2014. Der bliver sikkert endnu mere landsholdsfodbold for den nu tidligere Cruzeiro-spiller. I 2016 hedder opgaven OL, som spilles hjemme i Rio de Janeiro, og næste step må være en fast plads på det brasilianske A-landshold.

Det er en dygtig spiller, som nu forlader Brasilien for at stige ind på den helt store scene. Lucas Silva vil blive savnet, men det er et positivt og ambitiøst skifte, som vil komme landsholdet til gode. Det kan man ikke just sige om andre landsholdskandidater som Diego Tardelli og Ricardo Goulart. De valgte pengene i kinesisk fodbold, og i konsekvens heraf en fortjent tur i glemmebogen.

Lucas Silva overstråler norske Martin Ødegaard i de spanske aviser (Foto: O Globo)

Noget stort er på vej! - Lucas Silva med to fantastiske langskudsmål mod Vasco i 2013

Ingen kommentarer:

Send en kommentar